ماهی آفانیوس از خانواده Cyprinodontidae، در آبهای کمعمق ساحلی و خور-مصب ها، از دریای مدیترانه، دریای عرب، دریای سرخ تا خلیجفارس گسترش دارد.
شکل 1. جنس نر با نوارهای تیره در ساقه دمی
شکل 2. جنس نر با نوارهای تیره در ساقه دمی و لکههای آبی در طرفین بدن
اینگونه قادر به ادامه حیات در دامنه دمایی 38-4 درجه سانتیگراد و شوری صفرتا 160 گرم بر لیتر میباشد و به دلیل اندازه کوچک و تحمل دامنه دمایی و شوری زیاد، قادر به تولیدمثل و ایجاد شکوفایی جمعیتی میباشد.
عمده تولیدمثل این ماهی در فصلهای بهار و تابستان میباشد. ماهی آفانیوس تخمگذار است و تخمها بر سطح مختلف گذاشته میشوند.
شکل 3. جنس ماده با نوارهای تیره عمودی در طرفین بدن، باله دمی روشن
به دلیل انتخاب زیستگاههای خاص، بهطورمعمول فاقد صیادان و کنترلکنندههای طبیعی در محیط میباشند. بنابراین جمعیت آنها بهسرعت شکوفا شده و تمامی زیستگاه را اشغال میکنند.
ماهی آفانیوس همهچیزخوار بوده و از مواد آلی کف، از جلبکهای رشتهای، ذرات معلق و غذای میگو تغذیه میکند. اینگونه با تغذیهای در حدود 4 درصد وزن بدن خود، به حداکثر میزان رشد میرسد.
ماهی آفانیوس درخورها و سواحل استان بوشهر و همچنین کانالهای خروجی مزارع پرورش میگوی استان، بهخصوص در فصلهای بهار و تابستان، فراوانی زیادی دارد.
تراکم زیاد ماهی آفانیوس در استخرهای پرورش میگو، ازیکطرف سبب افزایش ضریب تبدیل غذایی شده و از طرف دیگر در شرایط محدودیت میزان اکسیژن ازجمله در ماههای مرداد و شهریور، بر کاهش میزان بازماندگی میگو نیز تأثیرگذار میگردد. اثرات مخرب حاصل از حضور این آبزی در استخرها، برای غالب پرورشدهندگان قابلتوجه نبوده و نسبت به ورود آن به استخرها تا محسوس شدن کاهش میزان رشد میگو، افزایش ضریب تبدیل غذایی و کاهش میزان اکسیژن استخر، حساس نمیباشند.
بهطورکلی بهترین راه مبارزه با ماهی آفانیوس در استخرهای پرورش میگو، جلوگیری از ورود تخم و لارو آن به استخر میباشد. تجربه گویای آن است که بهکارگیری اقدامات اولیه به شرح زیر به هنگام آمادهسازی استخرها، در جلوگیری از ورود ماهی بسیار مؤثر میباشد:
از میان ترکیبات مختلف، تفاله کنجاله چای فاقد عوارض زیستمحیطی و بهداشتی بوده و از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. از تفاله چای به میزان 12 گرم بر هرمترمکعب جهت حذف این آبزی میتوان استفاده کرد.
شکل 5. افزایش تراکم گونه Aphanius dispar در استخرهای پرورش میگو و هجوم آنها به سینیهای غذادهی
نگارنده: فرزانه امانی کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان