فیتوپلانکتون از جلبکهای ریز تکسلولی و ارگانیسمهای شبه گیاه دیگر در محیط دریایی و آب شیرین تشکیلشده است.فیتوپلانکتونها با گرفتن دیاکسید کربن و مواد مغذی از آب و استفاده از نور بهعنوان منبع انرژی، اجزای سلولی را از طریق فرایند فتوسنتز تولید میکنند.
فیتوپلانکتونها در موارد زیر استفاده میشوند:
کیفیت غذا یکی از عوامل تأثیرگذار بر کیفیت لاروهای میگو بوده و جلبکهای زنده در تغذیه لاروها، نقش مهمی دارند.
تولید مواد غذایی طبیعی در حوضچه عمدتاً به کیفیت آب، در دسترس بودن مواد مغذی و بهرهوری اولیه بستگی دارد و بسته به پارامترهای هیدرولوژیکی و تولیدکنندگان اصلی موجود در استخرهای پرورش میگو متفاوت است.
جمعیت فیتوپلانکتونها نشاندهنده یک حلقه حیاتی در زنجیره غذایی است. فراوانی کیفی و کمی پلانکتونها در یک استخر کشت، از اهمیت بالایی در مدیریت موفقیتآمیز آبزیپروری برخوردار است، زیرا این موارد از مکانی به مکان دیگر و از یک استخر به استخر دیگر در همان منطقه حتی با شرایط اکولوژیکی مشابه متفاوت است.
فیتوپلانکتون و زئوپلانکتونها به تغییرات در کیفیت آب حساس میباشند و ازاینرو شاخص بسیار خوبی از شرایط زیست مهمی و سلامت آبزیان در استخرها میباشند. آنها به سطوح پایین اکسیژن محلول، سطح مواد مغذی بالا، آلایندههای سمی، کیفیت پایین غذا یا فراوانی و شکار واکنش نشان میدهند. یک تصویر خوب از شرایط فعلی در حوضچهها را میتوان با نگاه گردن به شاخصهای پلانکتون، مانند زیستتوده، فراوانی و تنوع گونهها مشاهده کرد. پرورش موفق آبزیان در استخرها تا حد زیادی به محیط کلی آبزیان بستگی دارد. مدیریت علمی یک توده آب با کسب دانش در مورد عوامل محیطی، بهویژه عوامل فیزیکی-شیمیایی و بیولوژیکی که تا حد زیادی بر بهرهوری آب تأثیر میگذارد، ارتباط نزدیک دارد.
ترکیبی از متغیرهای فیزیکی و پارامترهای زیستی نقش مستقیمی در حفظ پارامترهای بهینه کیفیت آب در یک حوضچه پرورش میگو دارند. از بین فاکتورهای مختلف زیستشناختی، فیتوپلانکتون با حفظ مؤثر سطح اکسیژن، رژیمهای نوری، تعداد باکتریها و زیستتوده زئوپلانکتونها، نقش محوری در حفظ کیفیت آب دارد. این نقش مهمی در چرخه نیتروژن دارد و بهطور مؤثر آمونیاک تولیدشده توسط دفع میگو را جذب میکند.
پیشرفت شکوفایی دیاتومهها، ظهور دینوفلاژلاتها و وقوع شکوفاییهای متناوب نوعی تاژکدار میکسوتروفیک، از نزدیک با عواملی مانند درجه حرارت بالاتر، شوری و غلظت فسفات در محیط ارتباط دارد.
چرای مژکداران علف خوار- باکتریخوار ممکن است شکوفایی گروههای نامطلوب فیتوپلانکتون را کنترل کرده و از رشد بهتر میگو، بقای بالاتر و ضریب تبدیل غذایی پایینتر حمایت کند. جذب مؤثر آمونیوم و نیترات توسط دیاتومههای شکوفا شده و فیتوفلاژلاتها احتمالاً از رسیدن غلظت مواد مغذی به یک سطح سمی در محیط، جلوگیری میکند و درنهایت باعث تولید و انتقال آب آبزیپروری، سازگاربامحیطزیست به اکوسیستم مجاور هم خواهد شد.
رشد فیتوپلانکتون تحت تأثیر عوامل:
تغییرات فصلی در فیتوپلانکتونها به انواع عوامل محیطی در محیط آبی مربوط میشود و یک عامل تعیینکننده عمده در رشد و توسعه فیتوپلانکتون ها است.
رشد، نوع و غلبه یک فیتوپلانکتون خاص (گروههای جلبکی) در استخرهای آبزیپروری، تحت تأثیر عواملی همچون:
اندازه ریز جلبکهایی که بهعنوان خوراک در کارگاههای تکثیر آبزیان استفاده میشود، متفاوت است. الزامات زیستمحیطی، سرعت رشد و ارزش غذایی هنگام انتخاب گونهها برای کشت، مهم است. اکثر مراکز تکثیر، گونههای متنوعی را پرورش میدهند که در طول چرخه تولید با توجه بهاندازه، قابلیت هضم، ویژگیهای کشت و ارزش غذایی، نیازهای متفاوتی را تأمین میکنند.
یکی از کاربردیترین جلبکها در مراکز تکثیر کشورهای آسیای جنوب شرقی، مکزیک، استرالیا و البته در ایران جلبک کیتوسروس است. جلبکهای تکسلولی کیتوسروس و اسکلتونما از ریز جلبکهای پرمصرف در اکثر هچریها هستند.
نکته: بارش مستقیم این ماده یک پدیده رایج در آب استخرهای مناطق خشک و مناطق پر از آبشور یا آب دریا است.
مواد مغذی، نور، دما و میزان چرا تعیینکننده میزان رشد فیتوپلانکتون ها در هر فصل هست. تغییرات فصلی تراکم فیتوپلانکتون، یک عامل تعیینکننده عمده در رشد و توسعه کل فیتوپلانکتون ها است.
رشد، تنوع و غلبه یک فیتوپلانکتون خاص (گروههای جلبکی) در استخرهای آبزیپروری تحت تأثیر عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، نسبت فسفر- نیتروژن و فرم و در دسترس بودن مواد مغذی است.
رابطه زیادی بین فراوانی فیتوپلانکتون و سطح نیترات، فسفات و سیلیکات در آب وجود دارد. در رابطه با نقش سیلیکات، رابطهای بین فراوانی نسبی دیاتومهها، نسبت نیتروژن: سیلیسیم، غلظت سیلیسیم و در دسترس بودن نیترات وجود دارد. ازآنجاکه دیاتومهها بهندرت با کاهش کیفیت آب در ارتباط هستند، حضورشان در استخرهای آبزیپروری مطلوب تلقی میشوند و برای بسیاری از گونههای پرورشی و بهویژه پست لاروهای میگو، از ارزش غذایی خوبی برخوردار هستند.
اهمیت جالبک های دریایی در تغذیه میگو پرورشی
نگارنده: فرزانه امانی کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان