روش های تولید خوراک دارای فنآوری و تجهیزات بسیار گران بوده و هزینه تولید را بالا میبرد. در کنار هزینه های تولید، به دلیل محدودیت در زمینه تهیه نهاده هایی مانند پودر ماهی و منابع پروتئین گیاهی قیمت ها بهشدت افزایش یافته است. لذا استفاده هوشمندانه در بهره برداری حداکثری از غذای خریداریشده اجتناب ناپذیر است و در غیر این صورت مسلماً آبزیپروری توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
غذای بیکیفیت سبب کاهش اشتها و عدم تمایل ماهی/ میگو به مصرف میگردد. نرخ رشد پائین، ضریب تبدیل غذایی بالا و نهایتاً ایجاد تلفات از دیگر عوارض آن میباشد. دلیل تولید غذای بیکیفیت را میتوان در مواد اولیه، فرمولاسیون خوراک و نقص در خط تولید جستجو کرد که مسئولیت این عوامل بر عهده کارخانه تولیدکننده است؛ اما نحوه نگهداری در انبار و مدیریت تغذیه بر عهده آبزی پرور میباشد و حتی در صورت مطلوبیت کیفی غذا، هرگونه سهل انگاری در این زمینه سبب بروز مشکل خواهد شد.
در صنعت، دسته بندی و تقسیم انواع خوراک بر اساس آئین نامه ها و دستوالعمل های سازمان دامپزشکی و سازمان استاندارد صورت میگیرد. اگرچه کلیت موضوع در بین همه بخش ها یکسان است اما هر کارخانه بر اساس سلیقه و نیاز مشتری تغییراتی را در سایز، محتوای مواد مغذی و دیگر موارد ایجاد می نماید.
تشخیص کیفیت خوراک از نظر فیزیکی میتواند در مزرعه صورت گیرد. تعیین کیفیت حسی نیز بامشاهده میزان علاقه آبزی به غذا گیری و هجوم آنها برای تغذیه (قزل آالا) و مصرف حداکثری خوراک در حداقل زمان (میگو) قابلبررسی میدانی توسط پرورشدهنده است؛ اما بررسی کیفیت تغذیه ای و بهداشتی خوراک نیازمند وجود آزمایشگاه است که معمولاً در مزارع وجود ندارد.
شکل 1. عوامل اصلی فساد و کاهش کیفیت خوراک در مزرعه پرورش ماهی و میگو
از موارد بسیار مهم در مدیریت تغذیه، کنترل کیفیت غذای مصرفی است. کنترل کیفیت شامل مجموعه عملیاتی نظیر اندازهگیری یا آزمون روی خوراک است تا مشخص شود مشخصات آن با استانداردهای موردنظر آبزیپروری مطابقت دارد یا خیر. در آبزیپروری، مدیر موفق کسی است که خوراک موردنیاز خود را در مراحل خرید، انبارداری و مصرف، کنترل نموده و در مرحله پرورش، ارزیابی را بهطور مستمر ادامه دهد.
شکل 2. مراحل مهم جهت کنترل کیفی خوراک متوسط آبزی پرور
در آنالیز شیمیایی به ترکیب شیمیایی، آفلاتوکسینها، عدد پر اکسید و تعداد باکتری و قارچ باید توجه کرد.
روشهای جایگزین زیر برای ارزیابی کیفی خوراک توسط آبزی پرور پیشنهاد میگردد:
شکل 3. مراحل ارزیابی خوراک توسط آبزی پرور
با انجام بعضی روشها وضعیت فعلی خوراک مشخص و تا حد ممکن بررسی و تشخیص تغییرات اساسی بین سریهای مختلف خوراک و حتی بین کیسههای هر سری خوراک خریداریشده فراهم میشود. برای نمونهبرداری باید حداقل از هر سری خوراک %10 مورد نمونهبرداری تصادفی قرار گیرند. دقت نمایید از هر سری خوراک خریداریشده 100 گرم را در کیسه پلاستیکی ریخته و بهعنوان نمونه نگهداری نمایید. در کل موارد قابلبررسی در شکل زیر بهصورت خلاصه ارائه میگردند.
شکل 4. روشهای کاربردی ارزیابی خوراک در سطح مزرعه
دمای درون کیسههای غذا در حالت عادی باید بهاندازه دمای محل نگهداری باشد. رشد قارچ، کپک و باکتری در غذا سبب افزایش دمای درون کیسهها میگردد. در مواقعی که احساس کردید کیسههای خوراک گرمتر از حد معمول به نظر میرسند مسلماً آلودگی درون کیسهای درحالتوسعه است.
در صورت ملاحظه چنین وضعیتی باید بلافاصله خوراک امحا شود.
پایداری مناسب پلت در آب سبب کاهش زمان متلاشی شدن فیزیکی و رهاسازی مواد مغذی میگردد. نوع همبند، نوع فرمول جیره، اندازه مواد مورداستفاده و درجه پخت در میزان پایداری در آب مؤثر هستند. در جیرههای مختلف و بر اساس نوع آبزی هدف، میزان ماندگاری خوراک در آب متفاوت است که دراینبین بیشترین زمان ماندگاری مربوط به خوراک میگو میباشد زیرا میگوها سرعت تغذیه بسیار پائینی دارند.
در بسیاری از مزارع میگو، میزان بقاء پلت به طرق زیر مورد ارزیابی قرار میگیرد. سادهترین راه، ریختن مقداری پلت در یک لیوان آب و محاسبه زمان متلاشی شدن آن است. راه دیگر بستن تعدادی پلت به یک نخ و آویزان کردن در آب است تا بتوان زمان متلاشی شدن و شکستن پلت را محاسبه نمود.
مصرف خوراک در حداقل زمان ممکن سبب کاهش آلودگی آب و کارایی بیشتر از آن میگردد. لذا در کنار زمان ماندگاری، باید از موادی در جیره استفاده کرد تا طعم و بوی خوبی به غذا داده و اشتهای آبزی را تحریک نماید. لذا استفاده از آمینواسیدهایی مانند گلوتامیک اسید، روغن ماهی، آرد میگو، بتائین، مانان الیگوساکاریدها، مخمر و نوکلئوتیدها در فرمولاسیون جیره میتواند سبب تحریک اشتها و افزایش سرعت غذا گیری ماهی و میگو گردد. همچنین تازگی و کیفیت مطلوب نهادههای مورداستفاده در جیره نقش مهمی دررسیدن به این هدف دارد.
وقتی یک خوراک مشکوک به مشکلآفرینی است، در اولین اقدام باید کلیه خوراکهای خریداریشده از آن برند را بررسی و دادههای حداقل 8 هفته قبل مربوط بهسلامت و میزان رشد آبزیان مورد بازبینی قرار گیرد. اگر مشکلآفرینی تائید شد گام اول باید بهطور موقت از سایز کوچکتر تا تأمین خوراک مناسب استفاده کرد زیرا کیفیت مواد اولیه در سایزهای کوچک خوراک بالا است. در مرحله بعد باید برند مصرفی تغییر یابد و یا محموله دیگری خریداری نمود. اگر تغییر نوع غذا سریعاً امکانپذیر نیست، کاهش میزان جیره روزانه و غنیسازی آن با مکمل ویتامین و آمینواسید راهکار موقت میباشد. موارد فوق مربوط به زمانی است که خوراک کپکزده و یا فاسد نباشد و در این صورت، تغذیه آبزیان باید سریعاً متوقف و کلیه خوراکها امحاء گردد.
مشکلات مرتبط با رشد، ضریب تبدیل غذایی و سلامت آبزیان ممکن است توسط سایر عوامل مانند عوامل محیطی، وجود عامل بیماریزا و کیفیت پائین غذا متأثر گردد و مسلماً یافتن یک دلیل برای اینهمه مشکل منطقی نیست. لذا باید با بهبود کیفی خوراک، بهبود کیفی آب، بهداشت آبزیان و اجتناب از عوامل مولد استرس بحران را مدیریت نمود.
مدیریت کیفی خوراک در مزرعه برای موفقیت آبزیپروری ضروری است. این موضوع شامل مدیریت خرید آن، مدیریت انبارداری، ارزیابی کیفی و مدیریت تغذیه میباشد. مشکلات کیفی غذا، در برخی موارد حتی با کنترل کیفی قوی کارخانه تولیدکننده ممکن است رخ دهد. برای یک آبزی پرور، چیزی که مهم است توانائی جلوگیری از اثرات این مشکلات بر آبزیان موجود با یک تصمیم سریع و مدیریت صحیح است. این قابلیت مسلماً از ضرر و زیان اقتصادی جلوگیری خواهد کرد.
پرورشدهنده مبالغ سنگینی بابت خرید غذا میپردازد لذا میتواند با مدیریت مناسب تغذیه و انبار، از هدر رفت و کاهش کیفیت خوراک خریداریشده جلوگیری نموده و حداکثر بهرهوری از آن را به دست آورد. کیفیت خوراک از کارخانه تا مزرعه تضمینکننده کیفیت گوشت تولیدی و سود اقتصادی مناسب برای پرورشدهنده است.
نگارنده: فرزانه امانی کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان