بیماری ناشی از این ویروس ” سپتی سمی ویروسی خونریزی دهنده ” خوانده میشود. اما این بیماری در ایران به “بیماری خون ریزی پوزه” نیز معروف شده است.
سایر اسامی این بیماری عبارت است از بیماری اگتود، عفونت ورم کلیوی و اضمحلال کبد، آب آوردگی شکم قزل آلا، کم خونی قزل آلا، کم خونی کشنده قزل آلا.
عامل این بیماری یک رابدو ویروس است. این ویروس به شدت به حرارت حساس میباشد. در دمای 60 درجه سانتیگراد در عرض پانزده دقیقه از بین میرود.در دمای صفر درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت ولی در 20- درجه سانتی گراد به مدت طولانی زنده میماند. قزل آلای رنگین کمان در تمامی سنین حساس است با این حال در ماهیان کمتر از 6 ماه بیماری شدیدتر بوده و مرگ و میر بیشتری ایجاد میکند.
سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی یک بیماری تقریبا فصلی است و بیشتر در زمستان و پائیز در دمای 10 درجه سانتی گراد اتفاق میافتد شیوع بیماری زمانی رخ میدهد که درجه حرارت آب در پایینترین سطح خود قرار دارد. در بهار تلفات کمتر است و در تابستان تقریبا قطع میشود.
این ویروس در طبیعت و در شرایط پرورشی قادر است بصورت افقی از یک ماهی به ماهی دیگر و از طریق آب آلوده منتقل شود و گله ماهی را آلوده کند.
زمستان و اوایل بهار در دمای ۱۰° به پایین.
بیماری نکروز عفونی لوزالمعده ای که عامل آن ویروس IPNV است. این ویروس یک ” بیرنا ویریده ” است . بیماری سبب “نکروز عفونی لوزالمعده ای قزل آلا ” یا بعبارتی “عفونت کشنده لوزالمعده” میگردد. در این بیماری، لوزالمعده مهمترین عضوی از ماهی است که آسیب میبیند، این بیماری بخصوص برای ماهیان جوان و در سیستمهای پرورشی و بخصوص سیستم پرورش متراکم بچه ماهی بسیار مسری است.
تلفات این بیماری معمولا بین 10تا 90 درصد است اما میتوان به صد در صد نیز افزایش یابد و به عوامل مختلفی مثل سروتیپ ویروس، شدت آلودگی (تعداد ویروس) و خصوصیات میزبان، مثل سن ماهی و میزان حساسیت و آسیب پذیری ماهیها ( سوء تغذیه و استرس ) بستگی دارد و شدت تلفات علاوه برموارد مذکور به کیفیت آب، عوامل محیطی و رعایت اصول و موازین بهداشتی در کارگاه و بخصوص آب سالم ورودی به گارکاه دارد.
ویروس در مدفوع، اسپرم و مایع تخمدانی ماهیان آلوده یافت میشود و از طریق آب بین ماهیان منتشر میشود. غالبا در بچه ماهیها عوارض و تلفات شدیدتر و در بالغین فرم مزمن بیماری غالبتر و مقاومت به ویروس افزایش مییابد.
این بیماری در گونههای متفاوتی از ماهیان همچون قزل آلای رنگین کمان، قزل آلای خال قرمز و قهوهای، ماهی آزاد آتلانتیک، ماهی دم زرد، توربوت، هالیبوت، ماهی روغن، کپور، مار ماهی، انواعی از دو کفهایها و چند گونه دیگر شایع است.
بیماری نه تنها قابل انتقال بین گله است بلکه قابل انتقال به نسل بعد است.
کشورها سعی دارند از طریق معدوم سازی و کنترل نقل و انتقالات آبزیان، آن را ریشه کن کنند. ضمنا ضدعفونی سطح تخم هرچند سبب کاهش بروز بیماری میشود اما بطور موثر از انتقال بیماری به نسل بعد جلوگیری نمیکند. در ضمن با کاهش تراکم تا حدودی از شدت تلفات میتوان کاست. دوره نهفته بیماری(کمون) ناشی از این ویروس در دمای 12 درجه سانتیگراد 6 تا 10 روز میباشد. تلفات بالا معمولا در دمای 10 الی 14 درجه سانتیگراد ایجاد میشود.
این ویروس از عوامل عفونتزای مسری قزل آلای رنگین کمان و ماهی آزاد ساکن در آب شور و شیرین است. ماهیان زیر دو ماه حساس و با افزایش سن، این حساسیت کمتر میگردد. این ویروس در خانواده رابدوویروسها و در جنس نیماویریده قرار دارد و میتواند تلفات سنگین در مزارع پرورش قزل آلا رنگین کمان ایجاد کند.
بیماری اغلب در دمای 8 الی 18 درجه گزارش شده، ولی در مواجه میزبان حساس با عامل بیماری میتوان در دمای 3 الی 18 درجه سانتیگراد بیماری را القا نمود.
ویروس از طریق ادرار و مدفوع، اسپرم و ترشحات تخمدانی و حتی موکوسی در آب انتشار مییابد.
آزاد ماهیان از جمله قزل آلای رنگین کمان، ماهی آزاد قرمز، قزل آلای حلق بریده، ماهی آزاد اطلس ( اصیل )، قزل آلای قهوهای، ماهی آزاد سیاه، شگ ماهی آزاد، ماهی آزاد گیلاسی (ژاپنی)، ماهی آزاد نقرهای، ماهی آیو، گونهای تاس ماهی، ماهی روغن، شگ ماهی، مارماهی اروپایی، و چند گونه دیگر به این ویروس حساساند و حساسیت لارو ماهیان بیشتر از بالغین میباشد.
عامل بیماری، از طریق آبشش یا قاعده بالهها وارد بدن ماهی میزبان شده و سبب عفونت میشود متعاقب آن تعداد فراوانی ویروس در اندامهای داخلی ماهی مثل کلیه و طهال تولید و آزاد میگردد. میزان تلفات، به شدت بیماری، شرایط استخر مثل دما، تراکم و سن ماهیان مربوط میشود و از چند درصد تا 95% متفاوت است.
بیماری بومی غرب آمریکای شمالی( کانادا ) است اما امروزه در اروپا و آسیا دیده میشود. انتقال عفونت از طریق آب و از ماهی بیمار به سایر ماهیان گله رخ میدهد. اطلاعات محدودی، تاکید بر انتقال عمودی بیماری یعنی از مولدین به نسل بعد دارد. بهتر است برای ضدعفونی تخمها، از یدوفر استفاده شود. ابتلا به این ویروس سبب بر هم خوردن تعادل اسمزی ماهی، ادم، خونریزی، تکثیر ویروس در سلولهای دیواره مویرگی ماهی، بافت خونساز و سلولهای کلیوی ماهی و بالاخره بروز علائم بیماری میشود.
نگارنده: ساراپارسا کارشناس ارشد شیلات گرایش تکثیر و پرورش آبزیان