مدیریت تغذیه در مزارع پرورشی
راهنمای نگهداری و مدیریت خوراک آبزیان در مزرعه
1403-03-30
حباب گازی و بیرون‌زدگی چشم در ماهیان
بیرون زدگی چشم ماهی به‌دنبال حباب گازی
1403-03-31

مهم‌ترین فواید و خواص ماهی سی‌باس پرورشی

اهمیت ماهی سی باس در رژیم غذایی

یکی از مهم‌ترین فواید و خواص ماهی سی‌باس پرورشی از لحاظ تغذیه‌ای است. ماهی باس یکی از کم چرب‌ترین ماهی‌های سفید است. این یک ماده غذایی بسیار مغذی محسوب می‌شود و به دلیل محتوای کم کالری، اگر به سادگی و با سدیم کم پخته شود، برای رژیم‌های غذایی لاغری مناسب است. آیا شما علاقه‌مند به کشف خواص این ماهی هستید؟ به این موارد توجه داشته باشید.

  1. کالری کمی دارد: یک وعده 100 گرم ماهی سفید سی‌باس بین 70 تا 90 کالری دارد. درصد چربی آن حداقل است، به همین دلیل ماهی بسیار مناسبی در رژیم‌های غذایی با هدف کاهش وزن است.
  2. هضم آسان: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های اصلی ماهی سی‌باس هضم آسان آن است. بنابراین مصرف آن به سالمندان یا کودکان توصیه می‌شود.
  3. پروتئین‌هایی با ارزش بیولوژیکی بالا: از دیگر خواص ماهی سی‌باس به پروتئین‌های باکیفیت می‌توان اشاره نمود که آمینواسیدهای ضروری را که بدن ما برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارد، فراهم می‌کند. 100 گرم ماهی سی‌باس حاوی 24 گرم پروتئین است.
  4. محتوای بالای ویتامین‌های گروه B: ماهی سی‌باس ویتامین‌ها به ویژه گروه B را تأمین می‌کند که به رشد و نمو گلبول‌های قرمز خون کمک می‌نماید. در میان ویتامین‌ها، باید به ویتامین‌های گروه  B12 اشاره کرد که به عملکرد صحیح سیستم عصبی کمک می‌کند.
  5. محتوای مواد معدنی بالاگوشت این ماهی سهم جالبی از مواد معدنی مانند فسفر و سلنیوم و پتاسیم را دارا می‌باشد. این ماهی پرورشی همچنین حاوی منیزیم، آهن و سدیم است که برای عملکرد اعضای ضروری بدن مانند قلب و مغز ضروری می‌باشد.

ارزش تغذیه ماهی سی‌باس پرورشی

ارزش غذایی و خواص ماهی سی‌باس به ازای هر 100 گرم عبارتست از:

  • پروتئین: 18 گرم
  • چربی: 1.3 گرم
  • آهن: 1.1 میلی گرم
  • منیزیم: 26 میلی گرم
  • پتاسیم: 255 میلی گرم
  • فسفر: 210 میلی گرم
  • روی: 0.80 میلی گرم
  • B2 یا ریبوفلاوین: 0.16 میلی گرم

مشاوره خرید 

هنگام خرید ماهی باید تازگی آن را با ویژگی های ارگانولپتیک در نظر گرفت:

  1. قوام سفت: فلس‌های چسبیده به پوست.
  2. رنگ سفید و رنگ نقره‌ای زیر شکم، شدت آن در ماهیان تازه‌تر بیشتر است.
  3. چشمان روشن و فرو نرفته.

ماهی تازه باید ظرف 24 تا 48 ساعت مصرف شود. در غیر اینصورت باید کاملاً تمیز شده (فیله‌های آن شسته شود) و در کیسه‌های نایلونی یا زیپ کیپ در فریزر نگهداری شود. بدین ترتیب از انتقال بو در محیط فریزر جلوگیری شده و به مدت یک ماه می‌توان از آن نگهداری نمود.

خواص ماهی سی‌باس پرورشی

ضرورت نیاز سیستم عصبی به پتاسیم

وجود پتاسیم برای سیستم عصبی ضروری می‌باشد. سیستم عصبی پیام‌ها را بین مغز و بدن شما مخابره می‌کند. این پیام‌ها به شکل تکانه‌های عصبی ارسال می‌شوند و به تنظیم انقباضات عضلانی، ضربان قلب، رفلکس‌ها و بسیاری از عملکردهای دیگر بدن کمک می‌کنند. بهتر است بدانید که تکانه‌های عصبی توسط یون‌های سدیم که به داخل سلول‌ها حرکت می‌کنند و یون‌های پتاسیم از سلول‌ها خارج می‌شوند، ایجاد می‌گردند.

حرکت یون‌ها ولتاژ سلول را تغییر می‌دهد که یک تکانه عصبی را فعال می کند. کاهش سطح پتاسیم خون می‌تواند بر توانایی بدن برای تولید یک تکانه عصبی تأثیر بگذارد. دریافت پتاسیم کافی از رژیم غذایی می‌تواند به شما در حفظ عملکرد عصبی سالم کمک نماید.

یکی از خواص ماهی سی‌باس پرورشی پتاسیم موجود در ماهی سی‌باس است که باعث تنظیم انقباضات ماهیچه‌ای و ضربان قلب، رفلکس‌ها و بسیاری از فرآیندهای دیگر خواهد شد.

فراهم آوردن انرژی موردنیاز بدن و برطرف نمودن گرسنگی

مصرف پروتئین به مراتب بیش از دیگر موارد موجب احساس سیری می‌گردد. پروتئین کمک می‌کند تا با مقدار غذای کمتر حس سیری بیشتری داشته باشید. اگر به دنبال کاهش وزن و چربی‌های شکمی هستید می‌توانید چربی‌ها و کربوهیدرات‌های مصرفی خود را با پروتئین غذاهای دریایی جایگزین نمایید.

پروتئین موجود در ماهی برای کاهش فشار خون

در چندین مطالعه‌ مشخص شد که جذب پروتئین فراوان منجر به کاهش فشار خون می‌گردد. پیروی از یک برنامه‌ی غذایی سرشار از پروتئین علاوه بر کاهش فشار خون، موجب کاهش کلسترول بد و تری‌گلیسیرید نیز خواهد شد.

افزایش توده عضلانی

پروتئین ساختار عضلانی را شکل می‌دهد. بنابراین، اگر پروتئین بیشتری بخورید ساختار عضلانی قوی‌تری خواهید داشت.

ترمیم بافت و اندام‌ها پس از آسیب

مصرف پروتئین فراوان پس از آسیب‌ها و جراحات، بهبود بافت‌ها و اندام‌ها را تسریع می‌نماید.

نگارنده: ساراپارسا کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان