سولفید هیدروژن یک ترکیب شیمیایی با فرمول H2S است. این ترکیب شیمیایی یک گاز بیرنگ با بوی بد تخممرغ گندیده است. از هوا سنگینتر، بسیار سمی، خورنده و قابل اشتعال است. سولفید هیدروژن اغلب نتیجه تجزیه مواد آلی در غیاب اکسیژن، (در لجنزارها و گندابها)، در فرایندی که بنام تجزیه غیر هوازی خوانده میشود، تولیدشده و شکل حلشده آن در آب بهعنوان اسید هیدروسولفوریک یا اسیدسولفوریک یک اسید ضعیف است.
سولفید هیدروژن یک کشنده خاموش است که موجب افزایش هزینه تولید (علاوه بر تلفات میگوها) بهوسیله کاهش میانگین رشد روزانه، کاهش میزان بازماندگی، افزایش FCR (ضریب تبدیل غذایی) و افزایش استعداد ابتلا به بیماریها میباشد.
اغلب پرورشدهندگان با مشکل وجود این گاز در مزارع خود مواجه هستند، اما با نحوه مدیریت آن آشنایی ندارند.
امکان بروز گاز سولفید هیدروژن در استخرهای خاکی که بهخوبی آمادهسازی نشدهاند، همیشه وجود دارد پس امکان تلفات میگوهای این استخر، بهخصوص موقعی که کمبود اکسیژن باشد، در هر شب وجود دارد.
H2S موقعی ایجاد میشود که گوگرد توسط باکتریهای بیهوازی در شرایط عدم وجود اکسیژن در آب یا محیط مرطوب مصرف شود، در یک استخر خاکی پرورش میگو که میزانی از گوگرد در خاک موجود است و یا
توسط غذا در بستر نشست خواهد کرد، مجموعه خاک سیاه، لجن بستر و حتی بیوفلاکها میتوانند تولید گاز H2S کنند.
گوگرد یکی از عناصر اساسی برای گیاهان، حیوانات و باکتریها است که در آبهای طبیعی و آبهای مورداستفاده برای پرورش آبزیان یافت میشود و عمدتاً بهصورت سولفات آهن وجود دارد. در محیطهای مرطوب
غلظت سولفات بهطورمعمول بین 5 تا 50 میلیگرم در لیتر است، اما در محیطهای خشک این مقدار تا mg/L100 افزایش مییابد. در آب دریا بهطور متوسط حدود mg/L 2700 است، لذا در سیستمهای پرورشی بهندرت از سولفات بهعنوان افزودنی به آب اضافه میشود مگر اینکه از طریق غذا و سایر منابع وارد آب شود.
سولفید هیدروژن متابولیت باکتریهای غیر هوازی است که اغلب در رسوبات یافت میشود. این باکتریها از اکسیژن موجود در سولفات بهعنوان اکسیژن مولکولی در تنفس سلولی خود استفاده میکنند، بنابراین سولفید هیدروژن معمولاً در استخرهای خاکی یافت خواهد شد.
سمیترین نوع سولفید برای آبزیان H2S است. هرقدر pH افزایش یابد میزان سولفید هیدروژن که برای آبزی خطرناک است کمتر خواهد شد.
جدول 1. درصد سولفید هیدروژن غیر یونیزه در pH و دماهای مختلف
با توجه به وجود سولفید هیدروژن در آب دریا اولین اثر خطرناک سولفید هیدورژن، متوقف کردن دریافت اکسیژن توسط میگو است. موقعی که سطح این گاز پایین است، موجب ضعیف شدن میگوها شده و آنها را بیحرکت، سست و آسیبپذیر میکند و هر وقت سطح آن بالا برود، موجب تلفات میگوها خواهد شد حتی اگر بهمدت کوتاه در معرض قرار بگیرند. سولفید هیدروژن همچنین میتواند موجب تخریب بافتهای میگو بخصوص بافتهای نرم مثل آبششها، روده، دیواره معده و هپاتوپانکراس شود. این گاز از طریق ایجاد استرس نیز باعث کاهش مقاومت میگوها میشود.
سطح بیضرر H2S در استخر، برای میگوی وانامی ppm 0.087 میباشد. در میگوهای جوان سطح تحمل گاز H2S بیشتر و حدود ppm 0.185 میباشد.
درصورتیکه قبل از ذخیرهسازی پست لارو، شکوفایی مناسب فیتوپلانگتونها ایجاد نشود، میزان شفافیت آب بالا خواهد رفت. لذا با تابش نور خورشید بر بستر استخر جلبکهای پرسلولی در استخر رشد خواهند کرد، پس از مدتی که شکوفایی ایجاد شد و مانع رسیدن نور به کف شد، جلبکهای پرسلولی تولیدشده در بستر استخر، خواهند مرد، در این موقع اگر شرایط کمبود اکسیژن وجود داشته باشد، گاز H2S تولید خواهد شد، این حالت در استخرهای شنی که خاک کمتری دارند بیشتر اتفاق میافتد.
همچنین در استخرهای عمیقی که در کف هوادهی ندارند ممکن است اتفاق بیفتد. از دیگر شرایطی که باعث ایجاد گاز H2S در بستر استخر میشود، وجود بار آلی بیشازحد معمول در کف استخر است. وجود بار آلی حتی در لایههای سطحی آب نیز میتواند موجب بروز گاز H2S در بستر استخرها شود زیرا با خاموش شدن هوادهها خیلی زود در کف نشست میکنند. در استخرهای پوششدار که نشتی داشته باشند و دارای تراکم ذخیرهسازی زیاد باشند با نشت مواد آلی شامل تکههای غذا و مدفوع به زیر لایه پوششدار شده (محلهایی که اکسیژن وجود ندارد)، موجب تولید گاز H2S خواهد شد.
از دیگر موارد شرایط تولید گاز H2S، استخرهایی هستند که دارای باقیمانده غذا هستند (غذادهی بیشازحد) و علاوه بر آن دچار شکست شکوفایی پلانگتونی هم میشوند. همینطور استخرهایی که حاوی اسیدهای گوگرددار با H2S پایین و میزان بالای مواد آلی میباشند، دارای ریسک بیشتری برای تولید گاز H2S هستند.
جدول 2. نشانههای ایجادشده در استخر حاوی میگو در شرایط وجود H2S
جدول 3. علائم ایجادشده در میگوها به همراه دلایل آنها
تشخیص H2S کمی پیچیده و سختتر از تشخیص آمونیاک و یا نیتریت است؛ بنابراین اغلب پرورشدهندگان H2S را اندازهگیری نمیکنند. در یک غلظت مساوی H2S 100 برابر خطرناکتر از آمونیاک و 1000 برابر خطرناکتر از نیتریت است. بررسی مستقیم H2S ممکن است همیشه امکانپذیر نباشد ولی برای پایش آن میتوان باکتریهای آب نزدیک بستر (2.5-2 سانتیمتر فاصله از بستر) بخصوص درجاهایی که لجن وجود دارد را روی محیط کشت TCBS (محیط کشت اختصاصی ویبرویوها) کشت داده و تعداد و رنگ کلنیها را بررسی کرد. ویبرویوهای نرمال کلنیهای زرد و سبز ایجاد میکنند، اما باکتریهای مصرفکننده گوگرد کلنیهای سیاهرنگ تولید میکنند، پس در صورت ملاحظه کلنیهای سیاهرنگ (حتی به تعداد اندک مثلاً یک کلنی) بدین معنی است که H2S تولیدشده و بایستی سریعاً وارد عمل شوید.
سمیت H2S بستگی به سه فاکتور کلیدی اکسیژن، دما و pH دارد، H2S بر فرایند انتقال اکسیژن به میگوها تأثیر میگذارد، سطح اکسیژن بالای ppm 3 میتواند کمک کند که تولید گاز H2S متوقف شود. دما و pH نیز هرقدر پایینتر باشد گاز H2S خطرناکتر خواهد بود. کلاً در شرایطی که میزان اکسیژن استخر پایین باشد، دما و pH هم کم باشد، وجود گاز H2S بسیار خطرناک خواهد بود؛ بنابراین در شرایطی که H2S اندازهگیری نمیشود پایش این سه پارامتر کلیدی برای کاهش سمیت گاز H2S مفید خواهد بود.
برای کنترل و پیشگیری از تجمع گاز در بستر استخر بایستی قبل از شروع فصل پرورش با آمادهسازی مناسب همه بار آلی باقیمانده از دوره قبلی را بهخوبی خارج یا مدیریت نمود.
یکی از منابع مهم ایجاد H2S، کرش یا شکست پلانکتونی است، زیرا در صورت شکست پلانکتونی pH فوراً کاهشیافته، غلظت مواد آلی سریعاً افزایش مییابد درنتیجه اکسیژن بهصورت ناگهانی و یکدفعه مصرف خواهد شد.
نگارنده: فرزانه امانی کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان