محدودیتهای منابع آب شیرین و بروز بحران کم آبی در جهان، توجه به پرورش ماهیان دریایی را در چند دهه اخیر افزایش داده است. از اینرو کشورهای زیادی در بسیاری از مناطق جهان برای توسعه پرورش ماهیان دریایی در قفس تلاش میکنند اما گزارشهای فراوان از بروز بیماریهای ماهی پرورشی در قفس و تلفاوت ناشی از آنها و در نتیجه خسارت اقتصادی سرمایهگذاران این صنعت نشان میدهد که بیماریها به عنوان چالش بزرگ پیش روی این توسعه خواهد بود.
بیماریهای ماهیان در قفس میتوانند ناشی از مسائل ژنتیکی، تغذیهای، محیطی( فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب، آلودگیهای صنعتی و شهری )، آسیبهای مکانیکی و عوامل بیماریزای عفونی( انگل، باکتری، قارچ و ویروس) باشد.
ماهی با یک محیط مغذی (آب دریا) و فلور باکتریایی آن محیط در ارتباط است که بعضی از این باکتریها در صورت فراهم شدن شرایط(فرصت طلب) و بعضی اجباری به میزبان (ماهی) آسیب رسانده و باعث بروز بیماری میشوند.
گونههای ویبریو در آب دریا که عامل ویبریوزیس میباشند، تهدید جدی و عامل تلفات سنگین در پرورش ماهیان دریایی میباشند. بیماری ویبریوزیس ناشی از باکتریهای جنس ویبریو به ویژه ویبریو هاروی و ویبریو آلجینولیتیکوس (سویههای آبهای مناطق گرم) میباشد که هر ساله خسارت سنگینی به اقتصاد تولید ماهی وارد میکنند.
تمام ماهیهای دریایی حداقل به یکی از گونههای ویبریو حساس هستند. به طور عمده لاروها و بچه ماهیها به ویبریوزیس حساسترند. بیماری ویبریوزیس در مناطق مختلف ماهیان بیمار با علائم بالینی مختلف گزارش شده است. اما محققان زیادی اشاره کردهاند که، آنتریت گوارشی و زخمهای چشم در انواع گونههای ماهی علائم اولیه این بیماری میباشد.
سایر بیماریهای باکتریایی گزارش شده از پرورش ماهیان دریایی شامل گونه های مختلفی از باکتری جنس (استرپتوکوکوس) و (نوکاردیا) و یک باکتری داخل سلولی (Coco bacillus bipolar) عامل بیماری (Big belly) میباشد.
(سمت راست: کبد کمرنگ و چرب سمت چپ:ریزش فلس در محلهای مشخص شده با نوک پیکان)
کبد بزرگ و رنگ پریده، بیرون زدگی چشم، آسیت، خونریزیهای سوزنی در سطح بدن و پایههای بالههای شکمی از علائم ظاهری بیماری (استرپتوکوکوزیس) میباشد. همچنین بهدلیل اینکه باکتری از سد خونی و مغزی عبور میکند و مغز را درگیر میکند سیستم عصبی مرکزی ماهی را مختل کرده و در نتیجه ماهی دچار تشنج شده و شنای دورانی دارد.
این بیماری یک بیماری قارچی در ماهیان دریایی است.
این قارچ از فاکتورهای خطر در پرورش انواع گونههای دریایی از جمله ماهی هامور، ماهی شانک اروپایی و ماهی باس دریایی آسیایی محسوب میشود.
بیماری شامل از دست دادن اشتها، لاغری، بی حالی و تغییر رنگ بدن است اما نشانه بارز، پوست با قوام زبر یا همان کاغذ سمبادهای میباشد که ممکن است زخمی شدن اتفاقی پوست را در پی داشته باشد. علائم داخلی بیماری ضایعات گرهدار کرم رنگ تا سفید تا قطر دو میلیمتر در اندامهای داخلی مانند طحال، کبد، و کلیه متورم دیده میشود.
شیوع این بیماری در اکثر گونههای ماهیان دریایی پرورشی با افزایش سن افزایش مییابد و بیشتر در سن مولدین اتفاق میافتد و در مزارعی بیشتر دیده شده است که از ماهیان دریایی آلوده به عنوان غذا استفاده میکنند.
عدم استفاده از ضایعات ماهی خام به عنوان غذا است.
در آبزیپروری ماهیان دریایی چندین بیماری ویروسی مهم وجود دارد که متعلق به جنسهای خانوادههای نوداویریده و ایریدوویریده هستند. بیماری نکروز عصبی ویروسی یا VNN از خانواده نوداویریده و بیماری سندروم ریزش فلس (ایریدوویروسی) از خانواده ایریدوویروسها به عنوان بیماریهای مهم بالقوه خطرساز در صنعت پرورش در قفس در جنوب کشور مطرح میباشد. در پرورش ماهی باس دریایی آسیایی بیماری سندروم ریزش فلس در ماهیان با وزن بیشتر از 100 گرم و دوره پرورش در قفس شایع است.
بیماری لیمفوسیستیس نیز توسط ویروسی از خانواده ایریدوویروس ایجاد میشود که بیشتر به صورت یک عفونت ویروسی مزمن است.
عامل خطر بیماریهای انگلی استرس و افزایش مواد آلی در محیط پرورش ماهی میباشد. بمنظور پیشگیری باید ضمن قرنطینه و جلوگیری از ورود ماهی آلوده به محیط پرورش کیفیت آب در حد مطلوب حفظ شود.
درمان آلودگیهای انگلی در ماهیان دریایی پرورشی با استفاده از حمام آب شیرین یا مواد شیمیایی مانند پرمنگنات پتاسیم، سولفات مس(کمتر از 2 ppm)، بنزالکونیوم کلراید، فرمالین و غیره انجام میشود.
نگارنده: ساراپارسا کارشناس ارشد شیلات گرایش تکثیر و پرورش آبزیان