ضرورت هوادهی در استخرهای پرورش میگو
1401-10-18
پرورش متراکم
سیستم های پرورش متراکم و فوق متراکم پرورش میگو
1401-10-18

برداشت میگو و مدیریت بعد از برداشت

برداشت میگو در زمان و اندازه صحیح برای بدست‌آوردن سود اقتصادی بهتر در پرورش میگو خیلی مهم است. وقتیکه میگو به سایز مناسب بازار می‌رسد، پرورش‌دهندگان بایستی برای برداشت میگو آماده شوند.

برداشت میگو

در گونه‌های مختلف میگو محدوده‌های متفاوتی در اندازه میگو وجود دارد. زمانیکه میگو به اندازه مورد نظر رسید نگهداشتن بیش از حد آن در استخر اقتصادی نیست، بدلیل اینکه میگوها غذا می‌خورند اما رشد کم شده و FCR افزایش می‌یابد در نتیجه فرایند برداشت میگو باید انجام شود.

همچنین شرایط اقلیمی نقش خیلی مهمی در برداشت میگو دارد. در آذر‌ماه که هوا سرد می‌‌شود و به زیر درجه حرارت مناسب می‌رسد برای پرورش میگو مناسب نیست. طی این دوره از درجه حرارت پایین در زمستان میگو رشد کمی دارد و احتمال مرگ و میر میگو اگر درجه حرارت هوا به 11 درجه یا کمتر از آن برسد، وجود دارد. بنابراین پرورش میگو را قطع نموده و در هفته اول آذر اقدام به برداشت میگو نمائید.

پرورش دهندگان مجبورند برداشت‌شان را بر طبق وضعیت استخر، بیوماس قابل دسترس و اندازه میگو و غذا و زمان قابل دسترس با کارخانه عمل‌آوری هماهنگ نمایند. مدت زمان فرایند برداشت از همه استخر ها طولانی است، بنابراین استخرهای با میگوی دارای اندازه 60/ 51 و 70/61 می‌توانند برای جلوگیری از برداشت ناگهانی و پر اضطراب، به موقع برداشت شوند.

آماده‌سازی استخر

1. اطمینان از اینکه میگو به اندازه مورد دلخواه بعنوان مثال تعداد در هر کیلوگرم بوسیله بیومتری برسد.

2. اطمینان از ضرورت دوره باز پس‌زدن میگوها زمانیکه با آنتی بیوتیک‌ها و دیگر مواد شیمیایی درمان می‌شوند.

3. فرستادن نمونه‌ها برای بررسی سطح رسوب مواد در بدن آنها

4. تعیین قیمت بازار

5. تصمیم برای تاریخ برداشت

6. اطمینان از عدم پوست اندازی در زمان برداشت میگو

7. زمانیکه میگو بطور کاملاً پوست بیاندازد پوسته آن نرم است و بعنوان میگوی درجه یک بسته‌بندی نمی‌شود.

8. میگو را بوسیله بیومتری حداقل یک هفته قبل از اینکه به اندازه مورد دلخواه برای برداشت برسد بعنوان مثال در میگوی سفید هندی 18-16 گرم، بررسی نمائید.

9. نمونه‌برداری بایستی 45 دقیقه بعد از غذادهی زمانیکه همه میگوها در همه جای استخر پخش شوند انجام شود.

10. نمونه‌ها را از چهار تا پنج جای مختلف استخر بگیرید.

اگر بیش از 5% پوسته بدلیل پوست اندازی نرم یا نیمه نرم بود، بمدت 4-3 روز منتظر بمانید تا میگوها پوسته‌شان سخت شود. پوسته نرم میگوها اگر بدلیل ناکارایی تغذیه‌ای باشد بایستی درمان شود.

با یک تکنسین برای استفاده از مواد شیمیایی که پوسته‌اندازی را تحریک می‌کند، مشورت کنید زیرا باعث:

1.  پوست‌اندازی یکنواخت

2.  بدست آوردن رشد بیشتر

3. رنگ خوب

4.  جلوگیری از پوست‌اندازی جزئی طی برداشت

پرورش‌دهندگانی که برای برداشت آماده‌اند، از آهک کشاورزی (کربنات کلیسم) به میزان 100-70 کیلوگرم در هکتار در 2 مرحله برای توقف پوست‌اندازی و سخت شدن پوسته میگوها استفاده می‌کنند. همچنین توصیه می‌شود غذادهی 24 ساعت قبل از برداشت برای بهبود کیفیت میگو در عمل‌آوری متوقف شود.

زمان برداشت

بهترین زمان برای شروع برداشت 4 بعد از ظهر و پایان آن تا 2 نیمه‌شب می‌باشد. اگر طی ساعات صبح زود بین 4 تا 5 صبح میگوها را برداشت نمایند، میگوها بدلیل کمبود اکسیژن خواهند مرد و همچنین فاسد می‌شوند. توصیه می‌شود آب استخر را بعد از رسیدن وسیله نقلیه با یخ کافی، کاهش دهید..

فرآیند برداشت

1. همه وسایل و مواد شیمیایی را در دسترس باشد

2. آب سرد دارای کلر 2% برای شستن میگوها فراهم باشد.

3. آب سرد 5 درجه سانتیگراد برای سرد نمودن و بی‌حس نمودن میگوها آماده باشد.

4. توری دریچه خروجی را خارج و سپس تخته‌ ها یکی پس از دیگری برداشته شود.

5. میگوهای صید شده در توری پس از رسیدن به وزن 20-25 کیلوگرم تخلیه گردد.

برنامه‌ریزی برای برداشت

1. شرایط پوست‌اندازی را بررسی نمائید.

2. وسیله نقلیه را برای حمل و نقل، یخ،‌ سبد و کارگران آماده نمائید.

3. یک تور برداشت با کیفیت خوب و متناسب با قاب آهنی یا چوبی در شیار خروجی نصب نمائید و اجازه دهید برداشت انجام شود.

4. لوازم روشنایی را آماده و برای برداشت در اواخر بعد از ظهر برای جلوگیری از وارد شدن استرس به میگوها برنامه‌ریزی نمائید.

5. به آرامی میگوها را از کیسه تور برداشت نموده و به سبد‌ها انتقال دهید و به مدت 2-3 دقیقه در آب سرد فرو ببرید.

6.  میگوها را به سبدهای مشبک و در آب حاوی متابی سولفیت سدیم دارای غلظت 7-8% انتقال دهید و به مدت 7-5 دقیقه شناور نمائید.

7. میگوها را وزن کنید.

8. میگوها را به صورت لایه لایه با یخ بپوشانید و در سبدهای مخصوص حمل قرار دهید.

9. میگوها را در وسیله نقلیه بارگیری نموده و فوراً به کارخانه عمل‌آوری انتقال دهید.

مقاله مرتبط:

برداشت مرحله‌ای میگو