هپاتوپانکراس یکی از مهمترین ارگانهای متابولیسمی و سم زدایی در میگوها میباشد که معمولاً تحت تأثیر استرسهای محیطی، تهاجم عوامل بیماریزا، هضم بیشازحد و یا کمبودهای تغذیهای قرار دارد.
اسیدهای صفراوی از یکسری استرولها تشکیلشده که در فرآیند متابولیسم کلسترول در کبد حیوانات تولیدشده و در روده ترشح میشوند.
رویهمرفته اسیدهای صفراوی باعث کاهش آسیبهای هپاتوپانکراس ناشی از مایکوتوکسینها، فلزات سنگین و سایر مواد مضر میشوند.
وجود مقادیر بالای پروتئین و چربی در جیره غذایی بار سنگینی را به چرخه سیستم تولید اسیدهای صفراوی در هپاتوپانکراس تحمیل میکند. از این رو شیوع هر گونه بیماری در میگو به دنبال ایجاد شرایط نامساعد محیطی، عفونتهای باکتریایی و کاهش توانایی ایمنی رخ میدهد
در میگوها، پودر ماهی ایده آل ترین منبع پروتئینی میباشد. لذا به دلیل محدود بودن عرضه جهانی و افزایش قیمت آن یافتن مواد مناسب جایگزین همانند سویا بسیار حائز اهمیت است.
ازآنجاکه کلسترول نقش بسزایی در عملکرد غشای سلولی و پوستاندازی میگوها ایفا میکند، جایگزین نمودن کنجاله سویا بجای پودر ماهی در جیره موجب کاهش رشد، کاهش غلظت کلسترول بافتی، کاهش سنتز کیتین و کاهش میزان پوستاندازی در میگوها میشود.
به دلیل عدم وجود کلسترول در کنجاله سویا و عدم توانایی سنتز کلسترول در میگوها لازم است در جیرهای غذایی حاوی مقادیر زیاد سویا، از کلسترول استفاده گردد.
لیپیدها منبع اصلی انرژی در موجودات بوده و معمولاً دومین ذخیره بیوشیمیایی بزرگ پس از پروتئین میباشند که امروزه بهطور گستردهای به رژیمهای غذایی حیوانات اضافهشده تا نیازهای انرژی موردنیاز آنها را برآورده کنند.
اسیدهای صفراوی قادرند تا از طریق متلاشی نمودن ذرات چربی (امولسیفایر کردن)، فعال نمودن آنزیم لیپاز و تسهیل در تشکیل ذرات چیلومیکرون (مخلوط پروتئین و چربی) علاوه بر هضم و رهاسازی کلسترول، جذب و انتقال آنها را از روده به هپاتوپانکراس و بافت چربی تسهیل بخشند. همچنین در تولید گلوکز برای ایجاد متابولیسم و سوخت ساز نقش اساسی بر عهده دارند.
در موجودات جوان به دلیل کم بودن ترشح صفرا، هضم و جذب چربیهای موجود در رژیم غذایی ضعیف انجام میشود.
تغذیه میگوی سفید غربی با جیرهی غذایی حاوی نمک صفرا بهعنوان جایگزین کلسترول در جیره غذایی منجر به افزایش رشد، افزایش میزان کلسترول در بافتهای میگو و افزایش پوستاندازی در میگوها میشود. استفاده از نمکهای صفراوی به شکل مکمل در تقویتکننده سیستم ایمنی میگوها، غیرفعال کردن ارگانیسمهای بیماریزا و افزایش بازماندگی و مقاومت در برابر عوامل بیماریزا نقش بسزایی دارند. همچنین این مواد قابلیت ضد استرسی قوی داشته و سطح آنزیمهای سوپر اکسیدار دیسموتاز، گلوتاتین، پیراکسیداز گلوتاتین ردوکتاز را بهبود میبخشند. افزودن این ماده به جیره غذایی میگوها به دلیل حفاظت از سلولهای هپاتوپانکراس باعث پیشگیری از سندروم مدفوع سفید میشود.
سندرم مدفوع سفید و بیماری روده سفید در میگو به دنبال عفونتهای هپاتوپانکراس توسط عوامل بیماریزا ایجاد میشود. این ماده باعث پیشگیری از نکروز عفونی هپاتوپانکراس که عامل آن ویبریو (AHPND) پاراهمولیتیکوس است میگردد.
بیماری مدفوع سفید در میگوی سفید غربی
سختپوستان بارها و بارها در طول چرخه زندگیشان پوستاندازی میکنند که باعث میشود دگردیسی و رشد بهصورت گامبهگام انجام شود. فعالیت پوستاندازی این موجودات تحت تأثیر عوامل درونزا (غدد درونریز) و عوامل برونزا (مواد غذایی، دما و شوری) قرار دارد. ازآنجاکه رشد بعد از پوستاندازی انجام میشود، لذا هرگونه بزرگ شدن بعد از فرآیند پوستاندازی صورت گرفته و پسازآن فرآیند رشد سازمانی انجام میگیرد؛ بنابراین، بهمنظور سرعت بخشیدن بهسرعت رشد و دگردیسی و کوتاه کردن چرخه رشد، استفاده از هورمونها به ابزاری مهم برای بهبود دفعات پوستاندازی در سختپوستان تبدیلشده است.
یکی از عوامل اصلی درونزا مؤثر بر دفعات پوستاندازی در سختپوستان میزان هورمون جلوگیری کننده از پوستاندازی میباشد. با توجه به اینکه میگوها قادر به سنتز کلسترول در بدن خود نیستند. لذا از مهمترین عوامل برونزای مؤثر بر دفعات پوستاندازی در سختپوستان، کلسترول موجود در جیره غذایی است که از آن برای سنتز کیتین پوسته بهره میبرند.
بهمنظور سرعت بخشیدن به رشد میگوها میبایست از اسیدهای صفراوی بهصورت مکمل غذایی استفاده گردد. لذا افزودن اسیدهای صفراوی علاوه بر بهبود دفعات پوستاندازی در میگوها میتواند باعث افزایش مصرف کلسترول موجود در جیره غذایی و افزایش سنتز کیتین و سفت شدن (صدفی شدن) پوسته شود.
هپاتوپانکراس بخشی از دستگاه گوارشی میگوها میباشد که نقش بسزایی در حفظ سلامتی میگوها بر عهده آن است، بنابراین حفاظت از این ارگان میتواند تضمینکننده سلامت میگو باشد. با توجه به نقش هپاتوپانکراس در سلامت میگو، استفاده از نمکهای صفراوی سنتتیک (مصنوعی) بهعنوان یک مکمل غذایی در غذای میگو ضروری است؛ بنابراین محافظت از هپاتوپانکراس میبایست در طول دوره پرورش انجام گیرد تا روند شیوع بیماری در میگوها بهطور نسبی کاهش یابد.
نگارنده: فرزانه امانی کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان