در سالهای اخیر یکی از بیماریهای نوپدید در صنعت پرورش میگو، بیماری نکروز حاد کبدی یا به اختصار AHPND میباشد.
نامگذاری آن ناشی از ایجاد تلفات میگوهای پرورشی تازه ذخیره سازی شده در استخرها بوده است. این بیماری مهمترین بیماری باکتریایی میگو پرورشی میباشد که تلفات شدید آن طی 35 روز اول مشخص میشود. این بیماری از سال 2009 در برخی کشورهای شرق آسیا دیده شده که خیلی سریع گسترش یافت و خسارات زیادی به صنعت میگوی این کشورها وارد کرد.
با توجه به وسعت صنعت پرورش میگو و سطح زیر کشت وسیع این صنعت، همه گیری این بیماری میتواند آسیب بسیار جدی به صنعت پرورش میگو کشور وارد آورد که مستلزم آشنایی پرورشدهندگان با این بیماری و راههای پیشگیری و توصیههای بهداشتی میباشد.
عامل ایجاد کننده این بیماری یک باکتری میله ای شکل گرم منفی بنام ویبریو پاراهمولیتیکوس است که در طبیعت وجود دارد. تنها سویه باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس که حامل پلاسمید (PVA1 ) است باعث کد شدن دو سم میشود. این سموم عامل بیماری زایی اولیه باکتریهای ایجادکننده بیماری نکروز هپاتوپانکراس حاد و مرگ و میر ناشی از بیماری میباشند. زمانی که سویه خاص تولیدکننده بیماری در دستگاه گوارش تجمع و سم خودش را تولید میکند باعث اختلال در عملکرد سلولهای هپاتوپانکراس در مراحل اولیه بیماری میشود .
با توجه به اینکه دامنه دمایی فعالیت باکتری بین 20 تا 44 سانتی گراد و محدوده رشد باکتری بین 30 تا 37 درجه سانتی گراد است، اوج وقوع بیماری در فصل گرم و خشک است. دراین مدت وجود دمای مناسب در کنار عواملی چون کیفیت پایین پست لارو ، تغذیه بیش از حد ، کیفیت پایین آب و غذا ، شکوفایی پلانکتونی یا از بین رفتن شکوفایی جلبک، عواملی هستند که در بروز AHPND در مناطقی که این بیماری بومی شده ، دخالت دارند.
بنابراین پرورشدهندگان برای حذف این خطرات در مزارع پرورش میگو بایستی شیوهای درست مدیریتی را بکار گرفته تا از ورود عوامل بیماری زا جلوگیری نمایند.
گونه های حساس به این بیماری میگوهای مونودون و وانامی هستند.
در ابتدای عفونت ارگان هپاتوپانکراس شکننده و با ادامه بیماری، بافت آن سفت و رنگ پریده میشود سپس نقاط سیاه رنگی نیز بر روی آن ظاهر میگردد و این ارگان به شدت کوچک شده و تحلیل می رود.
علائم بالینی برجسته بیماری شامل بیحالی، کندی رشد، شنای مارپیچی، رنگ پریدگی، خالی بودن معده و روده، کوچک شدن هپاتوپانکراس و در نهایت تلفات میگو میشود. میگوهای مبتلا به نکروز حاد هپاتوپانکراس مشخصاً دارای رنگ پریدگی هپاتوپانکراس و شکنندگی آن هستند. بطوری که هپاتوپانکراس نرمی خود را از دست داده و براحتی بین دو انگشت له نمیگردد (یعنی سفت تر است که احتمالا به دلیل مقدار زیادی بافت همبند فیبری و هموسیت است). همچنین معده و روده این میگوها خالی است و برخی تغییرات رفتاری مانند کندی رشد، شنای مارپیچی و کاهش تغذیه را نیز نشان میدهند.
مرگ و میر اغلب در بازه زمانی 30 تا 35 روزه و حتی در 10روزگی نیز در استخرهایی با پست لارو یا با میگوهای جوان ذخیره سازی شده دیده شده است. شیوع بیماری میتواند در روزهای 46 تا 96 روزگی بعد از ذخیره سازی نیز بروز یابد. تلفات ناشی از این بیماری بصورت ناگهانی و تا 100 درصد است که معمولا در بازه زمانی 30 تا 35 روزگی اتفاق میافتد. اما آنچه که درحال حاضر مورد تاکید هست، میگوها در تمام مراحل زندگی میتوانند بصورت آلوده باقی بمانند و با کوچکترین استرسی بیماری را نشان دهند.
راه کارهایی که برای درمان و یا کاهش شدت بیماری AHPND به کار میروند شامل آنتی بیوتیک ها و ضد عفونیکنندهها میباشند؛ با این حال این روش موفقیت آمیز نبوده است و در مجموع درمان موثر و قطعی برای این بیماری وجود ندارد.
با توجه به اینکه میگوها سیستم ایمنی اختصاصی ندارند، بنابراین نمیتوان از واکسیناسیون برای پیشگیری از نکروز حاد هپاتوپانکراس کمک گرفت. پس مهم ترین و موثرترین روش کنترل و پیشگیری از این بیماری به کمک اقدامات مدیریتی شامل استفاده از پروبیوتیکها ، پری بیوتیک ها، حفظ کیفیت آب، استفاده از خوراک با کیفیت و هوادهی آب میباشد.
1. آماده سازی مطلوب مزارع پرورشی و ذخیره سازی بهینه پست لارو
2.مدیریت غذادهی
3.مدیریت کیفیت آب و هوادهی
نگارنده: سارا پارسا کارشناس ارشد شیلات